loading...
dehkadejahani.ir
dehkadejahani.ir بازدید : 79 سه شنبه 12 دی 1391 نظرات (0)
کد خبر: ۲۶۶۳۷۵
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۷:۲۲

فرمانده پلیس راه کشور گفت: سبقت از خط ممتد جاده، خط قرمز پلیس در دور دوم سفرهای تابستان است.

سرهنگ محمدرضا مهماندار در گفتگو با مهر با اشاره به آغاز دور دوم سفرهای تابستانی اظهار داشت: بررسی ها نشان می دهد سبقت از خط ممتد میان جاده یکی از عوامل مهم در وقوع تصادفات است به همین خاطر به ماموران پلیس راه اعلام کردیم به شدت با این تخلف برخورد کنند.

وی افزود: رانندگان متخلف علاوه بر توقیف 72 ساعته خودرو، 5 نمره منفی گرفته و 100 هزار تومان هم جریمه می شوند. ماموران به شدت با این تخلف برخورد می کنند و به همین خاطر از رانندگان می خواهیم هنگام سفر قوانین را رعایت کنند.

رئیس پلیس راه کشور با اشاره به وجود ترافیک نیمه سنگین در جاده های شمالی کشور خاط نشان کرد، از امروز شاهد بازگشت برخی از مسافران از شمال کشور به تهران هستیم به طوری که در مسیر برگشت نیز ترافیک نیمه سنگین شده است.

وی با اشاره به حوادث رانندگی روز گذشته افزود: دیروز 26 فقره تصادف فوتی رخ داد که در جریان آنها 34 نفر جان خود را از دست دادند. همچنین 216 نفر بر اثر 134 تصادف جرجی مصدوم شدند.

سرهنگ مهماندار در پایان به رانندگان توصیه کرد از عجله و شتاب خودداری کرده و هنگام خواب آلودگی از رانندگی خودداری کنند. همچنین با توجه به ترافیک نیمه سنگین و سنگین در مسیرهای پر تردد با صبر و حوصله بیشتری رانندگی کنند. شماره تلفن 88255555 مرکز فرماندهی و کنترل ترافیک پلیس راه کشور به صورت شبانه روزی آماده اعلام آخرین وضعیت ترافیک محورهای کشور و محدودیت‌های تردد به هموطنان است.

dehkadejahani.ir بازدید : 83 سه شنبه 12 دی 1391 نظرات (0)

برنامه‌های پلیس راهور برای کاهش تخلفات

  • بازديد : 8
سال جاری از طرف پلیس راهنمایی و رانندگی، سال اصلاح گواهینامه و ارتقای سطح آموزش لقب گرفته تا روند کلی آموزش و گرفتن گواهینامه در کشورمان، دچار تغییرات گسترده شود؛ بنابراین، قرار است آموزشگاه‌های آموزش موتورسواری در سراسر کشور راه‌اندازی شده و رانندگان وسایل نقلیه ویژه مثل ماشین‌آلات راهسازی هم از آموزش‌های لازم بهره‌مند شوند.
کد خبر: ۲۵۳۸۹۰
تاریخ انتشار: ۰۶ تير ۱۳۹۱ - ۱۴:۳۹

شاید به جرأت بتوان ادعا کرد که یکی از عمده تفاوت‌های تعطیلات نوروزی امسال، کاهش تصادفات و سوانح جاده ای و به ویژه کاهش چشمگیر شمار تصادف‌های فوتی جرحی به نسبت مدت مشابه سال گذشته بود؛ جایی که زحمات مأموران راهنمایی و رانندگی و صد البته دقت رانندگان، منجر به نتیجه ای شد که شاید بهترین آغاز برای پایین آمدن کشورمان از سکوی نخست شمار کشته شدگان رخدادهای جاده ای باشد.

به گزارش «تابناک»، تغییرات نوع گواهینامه‌های راهنمایی و رانندگی در دستور کار پلیس راهور قرار گرفته و قرار است به زودی اجرایی شود؛ این موضوع بهانه ای شد تا به سراغ سردار اسکندر مومنی، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی کل کشور رفته و در این باره مفصل با وی به گفت‌وگو بنشینیم.

dehkadejahani.ir بازدید : 78 سه شنبه 12 دی 1391 نظرات (0)
در حالی که افزایش جریمه‌های رانندگی، در نظر گرفتن نمره منفی برای رانندگان خاطی، جلوگیری از رفت‌وآمد خودروهای دارای نقص فنی و ایمنی و مواردی از این دست به عنوان مؤثر‌ترین تمهیدات پلیس برای کاهش تصادفات در نظر گرفته شده، کافی است چند روز تعطیل فرا برسد تا آمار تصادفات منجر به فوت و جرح سر به آسمان گذارند؛ تا جایی که توقیف چند هزار خودروی متخلف هم نمی‌تواند مانع بروز حادثه‌ای هم‌عرض یک زلزله مخرب شود!
کد خبر: ۲۶۶۸۳۸
تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۹:۰۳

زمانی که افزایش جریمه‌های رانندگی اعمال شد، منتقدان این قانون، عمدتا از دو نگاه به آن خرده می‌گرفتند؛ نخست این که جریمه‌های در نظر گرفته شده بسیار سنگین هستند و تناسبی با درآمد متوسط جامعه ندارند و دوم آنکه رویکرد افزایش جریمه را با توجه به فرهنگ ترافیکی رایج در کشورمان به مسکنی تشبیه می‌کردند که دیر یا زود، اثرات آن پایان خواهد یافت؛ آیا تلفات سنگین تعطیلات اخیر، مؤید این دیدگاه‌هاست؟

dehkadejahani.ir بازدید : 75 سه شنبه 12 دی 1391 نظرات (0)

سن و خطر

  • بازديد : 8

حوادث و صدمات به طور مستقيم با مرحله رشد كودك ارتباط دارند. در طول سه ماهه اول زندگى, كودكان هر كجا كه گذاشته مى شوند, دراز مى كشند و هرچه را كه به آنها داده مى شود مى خورند. در اين زمان حوادث به وسيله ديگران رخ مى دهد. به عنوان مثال يك كودك ممكن است بر حسب تصادف يك نوزاد را بيندازد و يا باعث خفگى او شود. زمانى كه كودكان نشستن يا سينه خيز رفتن را شروع مى كنند, در معرض خطر افتادن قرار مى گيرند (افتادن از تخت, پله يا افتادن درون آتش). و يا ممكن است اشيإ خطرناك را داخل دهان, بينى و گوشهايشان بگذارند.
هنگامى كه كودكان راه رفتن را آغاز مى كنند, ديگر به يك مكان خاص اكتفا نمى كنند و در اين صورت احتمال وقوع حوادث افزايش مى يابد. در اين مرحله آنچه را كه ديگران انجام مى دهند, كودكان با كنجكاوى زياد مى بينند. آنها دوست دارند همه چيز را اعم از چاقو, قيچى, اشيإ تيز و قوطى كبريت لمس كنند. آنان همچنين مى توانند قفسه ها را باز كرده و داروها و اشيإ ريز را ببلعند. وقتى كودكان به سن 3 يا 4 سالگى مى رسند, تجربياتشان بيشتر مى شود, بنابراين حوادث خانگى كاهش مى يابند.
اما در اين زمان آنان براى يافتن مكانهاى جديد بازى, محوطه خانه را ترك مى كنند و در معرض خطرات زيادى قرار مى گيرند. خطرات بسيارى بيرون از خانه وجود دارد, ضمن اينكه كودكان نيز در اين سن دوست دارند بازيهاى خطرناك بكنند. مثلا ممكن است با چاقو بازى كنند. گل و گياه و ميوه هاى ناشناخته بخورند و در استخر خانه شنا كنند. در تمام اين فعاليتها خطر حادثه وجود دارد.

dehkadejahani.ir بازدید : 75 سه شنبه 12 دی 1391 نظرات (0)

درون خانه
صدمات خانگى شامل موارد زيرند:
Oسوختگى ها و تاولهاى حاصل از آتش, ظروف داغ غذا, لامپها, ابزار برقى, غذاى داغ, آب جوش, بخار آب, روغن داغ و اسيدهاى قوى
O بريدگى هاى ناشى از شيشه شكسته, ميخهاى زنگ زده, خرده هاى چوب و چاقو و ابزار تيز
O خفگى حاصل از بلعيدن اشيإ ريز مانند سكه, دكمه يا آجيل
O مسموميت ناشى از خوردن يا آشاميدن مواد سمى نظير شوينده ها, نفت, مواد شيميايى يا گياهان سمى
O شكستگى استخوان حاصل از افتادن از پنجره يا صندلى

والدين و بچه هاى بزرگتر بايد اصول ايمنى را بدانند تا از صدمات خانگى ممانعت به عمل آورند. حوادث گوناگونى براى كودكانى كه در مكانهاى مختلف اعم از شهر يا روستا زندگى مى كنند, اتفاق مى افتد. آسيبهاى وارده به كودكان در بيرون از خانه شامل موارد زيرند:

O غرق شدن در آب (رودخانه, حوضچه, نهر). در بعضى از كشورها از قبيل هندوستان, غرق شدن مهمترين علت مرگ و مير در دوران كودكى است.
O بريدگى ها و شكستگى هاى استخوان بر اثر افتادن
O مسموميت حاصل از خوردن گياهان و ميوه هاى خاص
O گازگرفتگى حيوانات, نيش مار, زنبور, عقرب و حشرات ديگر

...

dehkadejahani.ir بازدید : 90 سه شنبه 12 دی 1391 نظرات (0)

بررسی آمار کشته شدگان عابر در خیابان ها در تصادفات بر اساس سن آنها در ایران

  • بازديد : 15

بررسی آمار کشته شدگان در تصادفات بر اساس سن آنها در ایران

بررسی آمار کشته های ناشی از تصادفات بر اساس سن نشان می دهد که گروه سنی زیر 10 سال و هچنین بزرگسالان بالای 60 سال دارای بالاترین درصد فوتی های ناشی از تصادفات می باشند و با توجه به اینکه کودکان زیر 3 سال کمتر به عنوان عابر در خیابان ها تردد می نمایند گروه سنی زیر 10 سال ، 22 درصد تلفات عابرین را تشکیل می دهند که نشان دهنده تعداد بسیار زیاد تلفات کودکان در سنین بین 4 الی 9 ساله است ، امری که بسیار تأسف آور است .جدول 1 تعداد و درصد متوفیات عابران را بر اساس گروههای سنی مختلف نشان می دهد .

ردیف

سن

تعداد متوفیات

درصد متوفیات

1

کمتر از 10 سال

845

22

2

10 تا 20 سال

581

1/15

3

21 تا 30 سال

390

1/10

4

31 تا 40 سال

318

3/8

5

41 تا 50 سال

331

6/8

6

51 تا 60 سال

350

1/9

7

61 سال به بالا

1029

8/26

کل

 

3844

100

 

تعداد صفحات : 5

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 45
  • کل نظرات : 6
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 2
  • آی پی امروز : 34
  • آی پی دیروز : 3
  • بازدید امروز : 20
  • باردید دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 20
  • بازدید ماه : 22
  • بازدید سال : 405
  • بازدید کلی : 11,351